Tips bij studeren

Of het nou je concentratie is die is weggevlogen, of dat niet interessante vak waar je voor moet leren, studeren is niet makkelijk. Zelf heb ik altijd heel veel moeite gehad met leren, maar gelukkig is dat de laatste tijd heel erg beperkt door tips die ik heb gekregen van docenten. Langdradig door bladeren en alles blijven herhalen werkt soms ook niet, maar wat dan wel?

1. Wees overzichtelijk. Propjes neergooien, papier overal, je pen kwijtraken tussen je boeken. Er is weinig wat zo irritant is als dat tijdens het leren. Probeer daarom zo overzichtelijk mogelijk te blijven en wat je op dat moment niet nodig hebt gelijk weg te leggen.

2. Weet tot hoever je kan gaan qua concentratie. De ene kan ruim 1.5 uur doorleren terwijl de ander het geen 30 minuten volhoudt, probeer daarom ongeveer in te schatten hoelang je je kan concentreren. Vraag er zo nodig hulp bij van een docent of iemand anders die je ermee kan helpen.

3. Schrijf samenvattingen en maak aantekeningen. Als je de stof krijgt in de les, probeer dan zoveel mogelijk aantekeningen te maken. Om tijdens het leren de hoofdpunten op te schrijven hoef je ook heel die lap tekst niet keer op keer door te lezen, wat je ook heel veel tijd scheelt tijdens het leren en wat je ook helpt om de stof te onthouden.

4. Vraag om hulp. Snap je iets niet? Stap dan gelijk naar je docent toe of naar iemand anders die het weet, want het wordt naderhand alleen maar moeilijker als het langer duurt voor je het weet.

5. Stel het leren niet uit. Wat ik zelf heel vaak deed was het leren uitstellen. Dat je een groot deel van de stof al begrijpt hoeft niet te betekenen dat je een paar dagen van te voren hoeft te leren. Begin een ruime week of voor hele moeilijke vakken zelf 1.5 tot 2 weken van te voren met leren, dan ontdek je ook wat je nog niet helemaal snapt en kan je eerder om hulp vragen.

6. Filmpjes opzoeken. Een groot deel van de menselijke botten uit je hoofd leren? Zoek een filmpje die ze één voor één laat zien en de naam noemt. Al die steden uit Frankrijk weten voor die grote toets? Zoek filmpjes of doe topografie testen.

7. Kom erachter hoe je het beste leert. De ene leert het beste door te lezen, maar het kan ook zijn dat je sneller leert als je iets hoort, ziet of doet. Daar kan je achter komen door een paar testjes bij jezelf te doen. Ikzelf leer het snelste als ik iets doe, zie of hoor. Lezen doet me echt helemaal niks, me concentratie blijft meestal dan weg.  Zodra je weet welke het beste bij je past zal dat je ook helpen bij het leren.



Reacties

Populaire posts